top of page
Modern House
  • Obrázek autoraElterm

Časté omyly o tepelných čerpadlech.

Aktualizováno: 27. 1. 2023

Kolem tepelných čerpadel panuje celá řada omylů. Je to většinou tím, že informace kolem tepelných čerpadel není vždy lehce přístupná, nebo je toho tolik že se člověk v ní ztratí. Proto jsme se rozhodli vyjasnit pár z nejčastějších omylů o tepelných čerpadel.


Konkrétně vyjasníme tyhle omyly:

  • Tepelné čerpadlo stojí moc peněz a investice se nikdy nevrátí.

  • Tepelné čerpadlo nedokáže komfortně vytopit celý dům.

  • Tepelné čerpadlo vzduch-voda je hlučné.

  • Životnost tepelného čerpadla je maximálně 5 let.


Tepelné čerpadlo stojí moc peněz a investice se nikdy nezaplatí.


Stručně řečeno, není to tak. V dnešní době se tepelná čerpadla ve většina případů do 2 let zaplatí. To je z důvodu toho že se zálohy za energie několikanásobně zvýšily a ceny tepelných čerpadel pořád klesají. Hlavním důvodem ovšem není snižování ceny tepelného čerpadla, ale snižování potřebného výkonu. Před 20-30 lety, měli běžný rodinný domy průměrnou tepelnou ztrátu minimálně 16 kW a ted v současné době kolem 6 kW. To je velký rozdíl, a díky tomu jsou pořizována o hodně menší tepelná čerpadla a cena jejich pořízení je tak nižší.


Doba za jak dlouho se investice do tepelného čerpadla vrátí závisí na tom, kolik stojí a kolik vám to reálně ušetří na provozu domu. Při cenách dnešní energie, Vám čerpadlo může ušetřit desítky tisíc ročně na vytápění.


Dáme Vám příklad jednoho našeho zákazníka. Zákazník topil dlouhá léta plynovým kotlem, ale bohužel mu minulý rok skončila smlouva a zálohy mu stouply z 4000 Kč na 18,500 Kč. Tak se rozhodl přistoupit na tepelné čerpadlo Elterm ETM-ILQ 18 u kterého jsou roční provozní náklady kolem 57,000 Kč, pořizovací cena 199,000 Kč bez DPH a doporučená topná plocha 120 m2 až 300 m2. Jeho investice teda činila kolem 300,000 Kč (kvůli dalším položkám materiál, akumulační nádoba atd.). Zákazník platil ročne za topení 220,000 Kč, nyní jenom 57,000 Kč. Díky tepelnému čerpadlu ušetří ročně 163,000 Kč a tepelné čerpadlo se mu zaplatí do dvou let. Také je důležité nezapomínat že je dotační program Nová Zelená úsporám u kterého může dotace být až 140,000 Kč.


Jak vidíte sami, tepelné čerpadla už nejsou co bývali, a ušetří vám hodně peněz které můžete použít jinde, a ne je platit monopolním energetickým společnostem.


Tepelné čerpadlo nedokáže komfortně vytopit celý dům.


Tepelné čerpadlo dokáže bez problémů vytopit celý dům. Pokud je tepelná ztráta stejná nebo menší než plný výkon tepelného čerpadla tak se celý dům může vytápět tepelným čerpadlem. Pokud máte v plánu vytápět a ohřívat užitkovou vodu, tak bysme doporučili si pořídit výkonnější tepelné čerpadlo. Ano, bude dražší, ale opotřebení důležitých komponentů jako je kompressor bude nižší protože čerpadlo nebude běžet na plný výkon a tak vaše tepelné čerpadlo vydrží déle. Více informací jak tepelné čerpadlo funguje naleznete ZDE.


Tepelné čerpadlo vzduch-voda je hlučné.


V kvalitě a ceně tepelných čerpadel vzduch-voda jsou velké rozdíly. Jeden z hlavních důvodů je řešení odhlučnění. Čím je čerpadlo tišší, tím je čerpadlo ve většině případů dražší. Proto se vy musíte před pořízením tepelného čerpadla jestli chcete dražší kvalitní nebo levnější hlučné tepelné čerpadlo.


Jsou 3 způsoby které můžou tepelné čerpadlo ztišit.

  • Používání kvalitních ventilátorů.

  • Instalace plechových zákrytů.

  • Zvětšení výparníku.


Všechny tyto způsoby tepelné čerpadlo zdražují, a proto levné tepelné čerpadlo nikdy nemůže být tiché. Naše tepelná čerpadla Elterm ETM-ILQ mají všechny 3 tyto způsoby zakomponované v sobě. Více podrobností naleznete ZDE.


Levné tepelné čerpadlo které má hladinu akustického tlaku v 1 metru od zařízení 63 dB, a kvalitní tepelné čerpadlo které má hladinu akustického výkonu v 1 metru od zařízení 52 dB.


Kolik si myslíte že musí být kvalitních tepelných čerpadel vedle sebe, aby meli podobnou hladinu akustického tlaku jako levné tepelné čerpadlo? Odpověď je 20 kusů. Ačkoliv se vám to zdá neskutečné, odpověď je opravdu 20 kusů.


Životnost tepelného čerpadla je maximálně 5 let.


Životnost tepelného čerpadla je daná hlavně na životnosti kompresoru, který je závislý na počtu startů. Životnost kompresoru lze ovlivnit, a to především dobrou akumulací tepla kterou dosáhneme s větší a kvalitnější akumulační nádrží. Také je důležité správně dimenzovat výkon tepelného čerpadla aby nebylo zbytečne moc výkonné potože se častěji bude spínat kompresor. Důležitý faktor je také kvalitní regulace, která omezuje chod kompresoru v nevhodných podmínkách a minimalizuje počet startů kompresoru.

Životnost kompresoru u tepelných čerpadel vzduch-voda je více jak 10 let. Naše tepelná čerpadla Elterm ETM-ILQ splňují všechny tyto podmínky a dbali jsme na kvalitě kompresoru a kvalitnímu regulátoru. Také nabízíme se všema našima čerpadlama az 10ti letou záruku, aby jste neměli obavy že nevydrží.




Jak zde vidíte, kolem tepelných čerpadel panuje hodne omylů a doufáme že jsme pár z nich vyjasnily. Je velice těžké se pořádně vyznat v tepelných čerpadlech kdyz je tolik mylné informace.


bottom of page